
Udstilling med eksklusive ure
Urforhandleren Ole Mathiesen sendte mig en invitation til en udstilling om eksklusive ure til mænd. Jeg tror, de har opdaget mig, fordi jeg skrev om Rolex for nylig.
Jeg kiggede forbi udstillingen, fik en samtale med forskellige urmagere og tog en række “wrist shots”, som man gerne gør i dag, hvis man er til mekaniske ure, hvad jeg stille og roligt muligvis er ved at blive.
Verden med sine egne love
Mekaniske ure af den bedste slags er en ret vild verden. Jeg skal lige vænne mig til, at mænd med gode, men ikke astronomisk højtlønnede job, kan finde på at betale over 100.000 kr. for et armbåndsur, hvad sker i stort omfang.
Men hey, det samme kan man se tendenser til, hvis projektøren falder på skræddersyede jakkesæt. Det er ikke kun mangemillionærer, der bestiller dem. Det er jeg selv et eksempel på.
Sådanne asymmetriske køb er udbredte i dag, har jeg læst. Vi er parate til at trade op og betale kassen på et område, hvis vi går op i det, og sideløbende holde os til indkøb i Fakta.
A. Lange & Söhne
Min første station var A. Lange & Söhne, den saksiske urmager, der på få år er kravlet allerøverst op i hierarkiet af eksklusive ure til håndleddet.
“Vi sammenlignes hele tiden med Patek Philippe,” sagde manden, der passede A. Lange & Söhnes stand.
“Hvad er forskellen på jer og Patek Philippe?” spurgte jeg.
“Hmm… Patek er mere tekniske, vi er mere traditionelle,” sagde Lange-manden en smule kryptisk.

Begge urmagere er kendte for et relativt nedtonet ydre med et uhyre raffineret indre af mekanik, af “complications”, funktionalitet, der rækker videre end det at tælle tiden, fx kalender og stopur.
Selv om A. Lange & Söhne kan føre sin historie tilbage til 1800-tallet som Patek Philippe, er A. Lange & Söhne reelt et urfirma fra 1990’erne, da en arving genopfandt det, efter det havde ligget i dvale siden Anden Verdenskrig. Til forskel fra Patek Philippe er A. Lange & Söhne også ejet af en stort, fælt kapitalkonglomerat (Richemont), som flere mekaniske urmagere er i dag.
Til gengæld kan A. Lange & Söhne få lov at gemme sig i byen Glashütte langt væk fra Geneve, hvor de fleste fine urmagere holder til, blandt andre Patek Philippe.
Derudover er jeg stødt på kommentarer rundt omkring, der indikerer, at A. Lange & Söhne kæler en smule mere for enkelte detaljer end Patek Philippe. Jeg tror, det muligvis var det forhold, som Lange-manden forsøgte at formidle med sin “vi er mere traditionelle”.

A. Lange & Söhne’s modeller har navnene Lange 1, Saxonia, 1815 og Richard Lange. Inden for hver kategori er der flere forskellige varianter, eksempelvis en Saxonia Thin.
Lange 1 er flagskibet. Det enkle Saxonia er måske deres mest fuldbårne dress-ur.
Jaeger-LeCoultre
Skråt over for A. Lange & Söhne fandt jeg Jaeger-LeCoultre. Det er dem, der står bag det Reverso, polo-uret, der kan tippes, så fronten beskyttes, når man galopperer af sted på hesten.

Reverso er fra Mellemkrigstiden og tydeligt inspireret af Art Deco-stilen. Jeg kan lide det, en dress-ur med karakter.

I dag laver Jaeger-LeCoultre Reverso med et ekstra ur på bagsiden, som kan stilles efter en anden tidszone. Polo-sporten har misten indflydelse til fordel for flyvemaskinen, kan man sige.
Med en startpris på omkring 30.000 kr. er Jaeger-LeCoultres Reverso i kategorien af eksklusive ure, men noget mere tilgængeligt end A. Lange & Söhnes urværker, der ligger fra 100.000 kr. og opefter.
Breguet
Den næstældste af alle de gamle urmagere, den titel tager Breguet, der blev født i 1700-tallet.

Foruden alderen er Breguets fundament, at firmaets stifter, Abraham-Louis Breguet, opfandt tourbillon’en, der modvirker tyngekraftens påvirkning af urets gang.
Bregeut melder sin ankomst, hvis du er parat til at betale over 100.000 kr. for dit armbåndsur.
Greubel Forsey
Længst borte på Ole Mathiesens udstilling stødte jeg på urfirmaet Greubel Forsey. Jeg havde ærlig talt aldrig hørt om det. Firmaet er også en lille gesjæft og relativt nyt, stiftet i 2004, som det er.

Den tilbagetrukne eksistens dækker dog over et eksplosivt virke, som bedst beskrives med prisen, som er oppe i millioner af kroner for et enkelt ur. Lettere paralyseret spændte jeg et eksemplar for 4, 5 millioner kr. om håndleddet.
“Hvem køber et Greubel Forsey?” spurgte jeg manden i standen.
“Samlere. Prisen bekymrer dem ikke,” sagde han med et lille smil på munden.

De fineste mekaniske urmagere holder således fast, eller er i alle fald fast besluttet på at gøre det. De vil eje kategorien af eksklusive ure til mænd.
Apple Watch, Seiko og konsorter skal ikke bare tro, de kan erobre mandens håndled med nymodens teknologi.
Mere om eksklusive mekaniske ure
- Rolex er historie og modeller med lækre navne
- Den velklædte mands dress-ur
- Rundt om det finmekaniske ur
- Urets magiske mekanik
- Ureksperten har ordet
Fotografi: Torsten Grunwald
Interessant! – jeg mener at Lange er langt mere tekniske end Patek, som er meget konservative i deres tekniske fremskridt.
Angående den afsluttende kommentar bør du prøve at se et Grand Seiko der er fuldt på højde med Rolex og efter min mening et, til tider, mere konservativt valg.
Kære Sten
Seiko laver mange ure i mange forskellige prisklasser og deres Grand Seiko sammenlignes ofte med Rolex.
Så langt så godt, men sammenligningen holder ikke eksempelvis er et nyt Rolex lavet med en finish og detaljegrad som et GS kun kan sukke langt efter, jeg tænker her specifikt på ydre dele som eksempelvis lænken og dertil hørende foldelås, nærstuderer man de to vil det hurtigt stå klart at tilgangen hos Rolex er kompromisløs og alle aspekter skal kunne tåle inspektion under lup, dette er ikke tilfældet med Grand Seiko.
Kigger vi på indmaden så er sammenligningen mere på linje med hinanden og der hersker ikke tvivl om at GS er fine ure det er bare ikke Rolex.
Og til dig Torsten kan jeg anbefale at du kigger nærmere på Vacheron Constantin, VC er verdens ældste med uafbrudt produktion siden 1755 der kan ikke engang Breguet være med da han blot var 8 år gammel på det tidspunkt😉
Derudover bliver det svært at finde et andet mærke med samme underspillede luksus som Vacheron Constantin når vi taler flotte dress ure i ædle metaller, forarbejdningen er i top og prisen ligeså.
Hos Richemont er Lange og Vacheron Constantin det bedste fra henholdsvis Saksen og Geneve.
Rigtig god aften.
Mvh
.com
Helt enig angående lænke og foldelås, jeg foretrækker en læderrem så den del har jeg behændigt glemt. Jeg er dog desideret uenig hvad angår værk og kasse – det bliver nok et spørgsmål om religion. Hvad angår visere* og skive er GS næsten uden for kategori, det er svært at se på billeder, men når man får dem i handen er det åbenlyst. Jeg er selvfølgelig farvet af at jeg selv valgte et GS GMT (SBGJ003 nu 203) over et Rolex GMT II, ikke fordi kvaliteten med Rolex fejler noget, det blev bare for sportsagtigt – YMMV
*) https://www.instagram.com/p/Bm3Z4DHH_15/?utm_source=ig_web_copy_link
Hej Sten
Jeg har personligt set ret mange ure og haft lejlighed til at sammenligne dem side om side inklusive Grand Seiko som bestemt kan stå på egne ben, det er dog værd at bemærke at GS er en meget lille del af Seiko samlet set.
Lidt ligesom Audi laver en rigtig centermotor sportsvogn der kører fremragende men stadig fortrinsvis lever af at sælge A3 og A4 i forskellige udgaver.
Deres bread and butter er med andre ord ikke den eksotiske R8 men snarere diverse hatchbacks eller avant om man vil.
Hos Rolex derimod findes kun en standard og det er uanset hvilket Rolex man vælger, det er alene materialer og funktioner der definerer prisen, forarbejdningen er altid i top fra deres simple time only i stål, til deres helt dyre varianter i ædelmetal, det er tæt på at være unikt i det volumen som Rolex fabrikerer og selv hos Patek mfl er der forskel på hvor meget tid der bruges på finish af urværket, Grand Complications får mere opmærksomhed i den henseende end simple Calatrava ure.
Jeg er ikke selv personligt religiøs når det kommer til ure men betragter udelukkende tingene som de nu engang er, derudover er jeg heller ikke Rolex fanatiker på nogen måde men deres produkt er i en klasse for sig når man tænker på hvilket antal de år efter år fremstiller, der gættes på omkring en million, hvor mange GS producerer Seiko om året? Jeg kender ikke tallet og det er måske slet ikke noget Seiko informerer om men jeg gætter på det er relativt få.
Alt dette medvirker til hvordan de to mærker opfattes af forbrugerne og her tænker jeg vi nok kan blive enige om hvordan tingenes tilstand er.
Det er med ure som med det meste andet, man får hvad man betaler for, der er ingen smutveje og i modsætning til eksempelvis lædervarer hvor den selvstændige artisan kan levere et produkt som er fuld på niveau med eksempelvis en Hermes briefcase til en mere favorabel pris, så kan dette ikke lade sig gøre i Haute Horlogerie
Alt for mange dele kræver special kundskab som mere eller mindre betyder at såkaldte independents køber disse dele hos eksterne leverandører og kvalitet koster.
For at sætte tingene lidt i perspektiv i forhold til mine egne synspunkter kan jeg fortælle at jeg ejer lige mange Seiko som Rolex og begge har fungeret eksemplarisk igennem sammenlagt 25 år.
Mvh
.com
Læg dertil Rolex 5 års fulde garanti.
@ Sten: Han famlede lidt med, om “teknisk” nu var det rette ord til at beskrive en forskel mellem Patek og Lange. Jeg må vende tilbage til det, næste gang jeg møder en repræsentant. Grand Seiko ser særdeles harmonisk ud, det ser jeg. Det må jeg undersøge nærmere.
@ .com: Tak, rettet. Vacheron Constantin var ikke med på udstillingen, men kan klart bære en selvstændig artikel.
Et JLC reverso er et usædvanlig smukt ur & fåes i mange forskellige versioner & størrelser, så alle håndled kan blive tilgodeset. Priserne er også indenfor rækkevidde af mere jordnære indkomster. Mange klager dog over at de er deciderede “ridse-magneter”.
Reverso urene er i den grad fantastiske og der findes ikke mange dress ure der er lige så elegante hvis man er til rektangulære ure.
Personligt syntes jeg nu nok at deres priser har flyttet sig en del mere end den gennemsnitlige lønmodtagerindkomst.
Eksempelvis er vejledende listepris for Reverso 85 års jubilæums duo time 88000,- DKK det syntes jeg er ret aggressivt selvom uret er forbandet flot.
The watchmakers watchmaker kaldte man JlC i gamle dage af den simple årsag at de leverede mange urværker til selv de allerfineste i alpelandet, ja faktisk beskæftigede de sig slet ikke med produktion af ure de første mange år, det var udelukkende et værk manufaktur fra 1833 og mange år frem.
Deres portefølje i dag er imponerende mildest talt og Reverso Quantieme Perpetuelle fra år 2000 er slet ikke til at stå for, et sjældent dyr på savannen som kun er lavet i 500 eksemplarer i rosegold, søg eventuelt billeder på nettet for et nærmere look.
God aften
.com
Priserne er selvfølgelig i den høje ende. Men med en ca. “frapris” på ca. 40K for et Reverso med automatisk inhouse-værk (kun lidt over f.eks. Rolex) er vi trods alt i en noget anden kategori end PP mv.
Kære MFP
Priserne på Reverso med selvoptræk starter omkring 65k så vidt jeg husker, men lad det ikke være afgørende da en Reverso efter min bedste overbevisning skal være med manuelt optræk hvilket de fleste heldigvis også er.
De simple håndoptrukne Reverso’er starter noget lavere end dem med automatik.
Og ja det er under alle omstændigheder langt under hvad Patek tager for deres stålure, en Reverso er samtidig noget af det smukkeste og mest elegante man kan iføre sig når vi taler ure, lidt synd at der i dag primært er fokus på sports ure som føromtalte Rolex.
Det må skyldes den mere uformelle tid vi lever i tror jeg nok.
Mvh
.com
Enig, et Reverso er noget af det smukkeste………..og jeg mente naturligvis med håndoptræk. De starter ved ca. 42K. https://www.jaeger-lecoultre.com/eu/en/watches/reverso.html?JLCclick=menubar