Når bæredygtig mode fordrejes
De sidste skal blive de første. Jesu ord kommer mig i hu, når jeg betragter diskussionen om bæredygtig mode og cirkulær mode.
Sagen er, at fra en nøgtern betragtning forekommer modens miljøproblem banalt: der produceres og forbruges alt for meget dårligt tøj. Af gedulgte grunde bliver problemstillingen langt mere kompliceret, når modens organisationer tager fat, for eksempel Copenhagen Fashion Summit. Så handler det om at genbruge tøjfibre på den ene og den anden måde. At forholde sig til ondets rod, den uhyrlige mængde ringe tøj af polyester og bomuld, ønsker man ikke rigtigt, formentlig fordi man kun ser, man kommer til at tabe penge på det.
Copenhagen Fashion Summit og tøjbranchens andre interessenter ender derfor i en såkaldt greenwashing, hvor man polerer modesystemet for at bevare det. Godt, der findes forskere, der kan korrigere sniksnakken.
Fra bomuld og polyester til uld
Ikke uden en vis selvtilfredshed ser jeg på Den velklædte mand, når diskussionen om bæredygtig mode blusser op. For den gammeldags tøjfilosofi, som magasinet lægger for dagen, udgør i store træk en fremragende løsning på modesystemets miljømæssige problemer i dag. Den velklædte mands tanke er jo at opbygge en garderobe over tid med velvalgte, gode stykker tøj, som man kan bruge i årtier.
Den velklædte mands kernefiber er uld. Den er væsentlig mere slidstærk end polyester og bomuld, og den skal vaskes langt mindre. Skift til uldbukser (eller hørbukser), drop chinos og jeans, medmindre de er af særlig god kvalitet, kan man basunere.
Sko der holder
Den kvalitetsbevidste tøjfilosofi fungerer også på skofeltet. De gode, randsyede sko, man kan vedligeholde, bidrager til en bæredygtig garderobe i sammenligning med de allestedsnærværende Lloyd- og Ecco-sko, der reelt må kasseres, når sålen er slidt ned.
Hvis man vil tilstræbe en bæredygtig garderobe, er kvalitet et kodeord.
Tøj skal sidde godt
God pasform er en andet pejlemærke. Undersøgelser viser, at en stor andel af det tøj, der hænger eller ligger ubrugt i klædeskabet, gør det, fordi man oplever, det sidder dårligt.
Løsningen er nødvendigvis ikke et skræddersyet jakkesæt, men i det mindste et insisterende fokus på den gode pasform (i stedet for tidens mode), når man køber nyt tøj. Sidder tøj ikke godt, vil man være tilbøjelig til ikke at tage det på.
Jacob Rievers skriver
Enig. Og så vil jeg gerne, som ung med få penge på lommen, slå et slag for en særdeles bæredygtig fremgangsmåde: Genbrugsbutikker og eBay-fund! Det er ikke bare godt for miljøet, men også for pengepungen!
Hvis man ved hvad man leder efter, så kan man finde tøj i klassiske snit og materialer. Og til nærmest ingen penge. Jeg har selv lige fundet et fremragende sæt fra Brooks Brothers, fra deres linje syet i Italien. Til 110 kroner! Selv med udgifterne for en tur til skrædderen for tilpasninger, så kan alle vist være med der 🙂
Niels Eydstein Borgardal skriver
Et vedkommende indlæg, helt sikkert; men hvor blev jeg glad for at se den her bemærkning! Jeg er måske ikke helt ung, men er studerende, enlig far med to børn og har ikke så mange penge på lommen heller.
Jeg studerer jura, og er ved at afslutte bachelor delen nu, og skal snart til at gå i gang med kandidat delen. Det ta’r 2 år, derefter er der arbejdsmarkedet. Derudover har jeg også lige set og afsluttet serien Mad Men, der jo finder sted sidst på Madison Avenue sidst i 60’erne. Samtidig som jeg synes den stil være meget charmerende, blev jeg lidt overvældet med at indse, at min garderobe jo slet ikke er klar, til at skulle komme ud på job samtaler.
Så, uvidende som bare det, tog jeg og ledte efter noget inspiration til herrestil og -mode. Det førte mig her til. Men det må siges, at de fleste indlæg her, er ikke meget velegnede til den “unge mands lomme”.
Jeg har ligeledes også forsøgt at lede efter noget genbrugt tøj. Har startet med skjorter. Har ledt mest efter brugte Eton, Sand og Stenströms skjorter. Har fundet nogle, men ikke rigtig nogen i de klassiske skjorte farver, som Torsten har skrevet om i et andet indlæg.
Så, hvis der er nogen, der har nogle anbefalinger om mærker og specifikke produkter, som jeg kan søge efter, ta’r jeg meget gerne imod forslag 🙂 evt. hvis der er nogle gode genbrugsbutikker i Aalborg området, ville det også være velkomment at få nys om.
Jacob Rievers skriver
Hej Niels,
Jeg tillader mig lige at tilføje et par kommentarer her, som jeg håber kan være til hjælp. Da jeg startede med at gå på genbrugsjagt, købte jeg ofte alt der passede mig nogenlunde. Det betød jeg endte med en hulens masse, som jeg sjældent får brugt. Ikke særligt bæredygtigt 🙂
Vær ærlig med dig selv når du vurderer hvad du har brug for. Hvis du kun skal bruge jakkesæt til jobsamtaler eller særlige lejligheder, så køb kun et eller to. Og brug pengene på en tweedjakke, en blå blazer og et par flannelsbukser i stedet.
Det er i genbrugsforretningerne, at man finder de bedste køb. Men man må se i øjnene, at der kan være langt mellem snapsene. Derfor ville jeg anbefale, at du også kigger på eBay. Her kan man ofte også kan nappe en god handel, hvis man byder på det rigtige tidspunkt. Hvis du kan lide Mad Men, ville jeg være på udkig efter vintagetøj fra Brooks Brothers. Men ellers er italienske mærker som Canali, Zegna, Pal Zileri og Caruso, gode bud på RTW-jakkesæt og jakker af god kvalitet.
Jeg kan også anbefale at se et par videoer på Youtube om hvordan man identificerer kvalitetstøj. For det utrænede øje kan det være svært. Men med lidt øvelse kan man hurtigt skelne skidt fra kanel.
Torsten skriver
“man må se i øjnene, at der kan være langt mellem snapsene.”
Spot on, vil jeg sige med den erfaring, jeg har på området. Man må igennem en endeløs mængde dårligt tøj, før noget godt dukker op secondhand. Et problem er, at kvaliteten af nyt tøj i de seneste årtier er dalet, og det smitter også af på sortimentet i genbrugsen
Lord Hat skriver
En god og valid pointe Torsten. Jeg kan også tilslutte mig Jacob Rivers indlæg om at genbrugs- og vintagetøj i høj grad må gøre være bæredygtigt.
Selvom man kan bruge et velsiddende skræddersyet jakkesæt mange gange, så bliver det bæredygtige reduceret, når man enten skal rejse eller få skrædderen til at komme til DK fra eksempelvis Italien flere gange, som du jo har arrangeret utalige gange (og stor ros for det!).
Jeg mener også, at du har en god pointe med at sko i en ordentlig kvalitet kan repareres, og det samme må vel til en vis grad også gælde tøj – skræddersyet tøj er jo nemmere at forandre, hvis man ændrer kropform (normalen er vel at lægge sig ud).
Jeg synes også, at du tidligere har pladeret for ikke at lægge under for modens luner, der kan skifte fra år til år mht. farver og snit, men i stedet at holde sig til klassiske klæder, der ikke på samme måde kommer til at se bedaget ud efter et par år (70’erne meget brede bukseben eller 2010’erne ekstremt smalle revers ser jo tosset ud, når man ikke står midt i det).
Torsten skriver
Modeluner, hvis kan identificere dem, hvad der kan være svært, mange misopfatter et modelune som tidløs stil, skal man klart holde sig fra. 2010’ernes smalle revers er et godt eksempel. En jakke, der var supersmart for 2-3 år siden, ser nu totalkikset ud. Det bedste, man kan gøre, når man vil tilnærme sig en tidløs stil, er at se historisk på moden, gerne over 40-50 år