Larsen – opfinder af åbne læg i bukserne
Du husker historien om Pandrup-skrædderen Larsen, der opbyggede et af Paris’ fineste herreskrædderier i Mellemkrigstiden, og som syede Carl Th. Dreyers – og Lars von Triers! – berømte smoking?
Jeg kom i hu, jeg ikke har fortalt og vist alt fra det barnebarn, jeg i 2014 var i kontakt med. Hun sendte mig både et par breve og flere foto med Lars Peter Larsen og hans søn, Pierre Larsen, der førte skrædderiet videre ved Lars Peter Larsens død 13. december 1945.
Det var Pierre Larsen, der besøgte Danmark i 1947 og blandt andet kunne fortælle, at hans far var ophavsmand til åbne læg i moderne habitbukser. Lidt af en ære at tildele sin far, og man bør være skeptisk over for den slags oplysninger, der udnævner folk til opfindere af et bestemt design eller stil. I reglen er virkeligheden mere mudret.
Men der kan altså være noget om snakken i nærværende tilfælde. Og det støtter jeg på, at det dengang førende skræddertidsskrift i verden, The Tailor and Cutter, præsenterede åbne læg i bukselinningen som en opfindelse af en (unavngiven) parisisk skrædder.
Celeber skrædder
“Han [min morfar Lars Larsen] fik speciallavet foer med blå og røde striber på hvid baggrund. Jeg husker, han var skrædder for en masse kendte komikere, han klædte byens gader såvel som scenen,” erindrer Françoise Guedar Delahaye, Larsens barnebarn, jeg har været i kontakt med.
“Jeg husker også, jeg så et Vogue-magasin, hvor min morfar var på forsiden. Du kan måske findet i deres arkiver. Han var meget kendt i 1930’erne. Han fortsatte med at arbejde under Krigen 1940-1945, men havde store problemer med at finde klædestoffer,” skriver Françoise Guedar Delahaye også.
“Han slap aldrig forbindelsen til det danske samfund i Paris. De havde altid et dansk juletræ,” føjer Françoise Guedar Delahaye til.
Afslutningen i 1970’erne
Skrædderiet Larsen lå i Rue de la Boetie 7-9. Hvor længe nøjagtigt, ved jeg ikke. Men jeg gætter til engang i slutningen af 1970’erne, hvor Pierre Larsen formentlig har afhændet lejemålet og lukket det på den tid betydeligt mindre skrædderi. Pierre Larsen døde i 1985. Han og hans hustru havde ingen børn, men altså en niece, Françoise Guedar Delahaye, der er omkring 80 år i dag, og som er den sidste i familien, der har mødt den store skrædder Larsen fra Pandrup i Nordjylland.
Selskabstøj fra Pierre Larsens skrædderi
Jeg var også i kontakt med konservatorafdelingen ved Les Arts Décoratifs i Paris for at høre, hvad de havde om Larsen. Medarbejderen, jeg kommunikerede med, kunne til min glæde sende mig et katalog med selskabsdragter fra Larsens skrædderi, det vil sige Pierre Larsens skrædderi. Der var intet fra Lars Larsens skrædderi i Mellemkrigstiden, hvilket indtil videre gør Dreyers smoking til det eneste overlevende eksemplar.
Blofeld skriver
Har den gode skrædder slægtninge i Danmark monstro? De kunne jo have flere oplysninger om ham..
Torsten skriver
Der er familie i DK, men efterhånden langt ude. De er i besiddelse af nogle breve fra Larsen, men vist ikke så meget mere. Pierre Larsen var ham, der rigtigt sad inde med artefakter og oplysninger. Han døde i 1985, hans enke i 1990. Familien på hendes side smed sager fra Larsen-skrædderiet ud, da de ikke havde noget forhold til dem, skrev Françoise Guedar Delahaye til mig