Hollywoods bløde skjorteflip
Hvis man ser på gamle foto af Hollywood-stjerner, er en af de detaljer, man fæstner sig ved, skjorteflippen. Midt i den i øvrigt formelle tøjstil syner skjorteflippens snipper påfaldende bløde. Hvad er det for noget?
Det er historiens pendul. Sidste halvdel af 1800-tallet og de første par årtier af 1900-tallet var den stivede linneds storhedstid. Vaskekoner sled og slæbte for at stive borgermandens skjortemanchetter, skjorteflip og skjortebryst. Krøller af enhver art på den hvide linned, man kunne se udefra, skulle undgås.
Efter Første Verdenskrig kom reaktionen. Hertugen af Windsor skriver i sine erindringer om, hvordan de begyndte “at klæde sig blødt”. Deres jakker fik drapé over bryst og ryg, bukser fik vidde, og skjorteflippen blev blød.
Hollywood, der nidkært fulgte den engelske herremode, specielt kongehusets bevægelser, opsnappede den bløde tendens og populariserede den verden rundt ved Fred Astaire, Clark Gabel, Cary Grant, Gary Cooper og alle de andre stjerner, der beklædte himlen i Mellemkrigstiden.
Vlieselinens velsignelser
Den bløde skjorteflip herskede uindskrænket indtil 1950’erne, medmindre man var i kjolesættets knækflip eller jakettens dobbeltflip.
I 1950’erne skete der noget.
Modemæssigt fik englænderne et nostalgisk crush på edwardianske tider op til Første Verdenskrig. De ubrudte linjer og den glatte linned blev eftertragtet igen.
Derudover spredte vlieseline-hysteriet sig. I 1948 havde det tyske firma Freudenberg sendt den første udgave af det afstivende klæbestof på markedet. Modebranchen skulle de næste årtier gå grassat over det tyske wunder-stof, der betød, man kunne producere eksempelvis et jakkesæt på den halve tid. Det er fristende at tro, at vlieseline også stimulerede lysten til igen at afstive skjorteflippen.
Hård skjorteflip versus blød skjorteflip i dag
I dag bølger moden frem og tilbage, hvis man betragter skjorteflippen. Det ene år er en stiv, spredt cutaway-flip, som prins Charles og Lino bruger den, det, der dur. Det andet år – for eksempel i år – skal skjorteflippen være blød og have lange, spidse snipper, der frejdigt buer en smule i stil med den gamle, amerikanske spear-point collar.
Derimellem opstår der andre moder, hvor eksempelvis oxfordskjortens buttondown stryger til tops. Og pludselig ser man flere club collars med afrundede snipper og skjorteflipper holdt nede af en flipnål.
Ingen entydige regler
Normalt siger man, at en spredt skjorteflip som en cutaway er mere formel end en spids skjorteflip, og at en stiv skjorteflip er mere formel end en blød flip. Men historien er ikke helt entydig. En spids skjorteflip kan eksempelvis godt være formel, hvis den er stiv. Og en cutaway, der er blød, er tidligere blevet anvendt på sportskjorter og polotrøjer.
Karsten skriver
Hej Thorsten
Til os der ikke køber bespoke ved du hvem der sælger skjorter med spear point collars?
Venlige hilsner
Karsten N G
Torsten skriver
Hej Karsten, har set nogle hos Berg & Berg og Drake’s. Det er cirka også det, jeg er faldet over RTW.
Johnny Nielsen skriver
Hej Torsten
Efter gennemlæsning af artiklen, hvor der også er en henvisning til flipnålen, dukker der et spørgsmål op. Jeg synes flipnålen af og til kan gøre “den lille” forskel. Specielt hvis der anvendes et kraftigt slips som fylder godt i kraven. Imidlertid er det nærmest umuligt at finde en skjorte, hvor kraven har de små huller til nålen. Jeg har, med held synes jeg selv, brugt en buttondownskjorte og fjernet de små knapper. Så er problemet løst, hvis man ikke er meget for at forcere nålen igennem skjortekravens fine stof.
Er det en valid løsning, eller er jeg helt gal på den. Indtil nu er tilbagemeldingerne fra omgivelserne meget positive.
Overskrides traditionerne for voldsomt, eller hvad mener du og I andre om det.
Torsten skriver
Hej Johnny.
Der er traditionelt to løsninger: (fin) sikkerhednål eller flip med huller i, hvorigennem man kan indsætte en lille stang. Hvis man bruger sikkerhedsnål, skal flippen være ulimet. Ellers efterlader nålen huller. Jeg tror, jeg selv vil hælde til sikkerhedsnålen og skippe flip med huller, hvis jeg fik smag for flipnålen. Din løsning med buttondown kunne lyde smart, men sidder hullerne ikke lidt for lavt i buttondown-flippen?
Johnny Nielsen skriver
Det synes jeg faktisk ikke, hvis skjorten har en lav krave og slipset fylder lidt. Men det er nok smag og behag.
Tak for svaret. Jeg forsøger mig lidt frem.
Frederick Threepwood skriver
Ronnie Colman blev gasset paa vestfronten i den foerste krig. En haedersmand